Наситените мазнини трябва да се употребяват не само умерено, но и в необходимото време, установили американски учени от Тексаския университет. В противен случай ви заплашва срив в биоритмите.

Биологичният часовник организира дейността на организма като цяло и на всяка клетка в частност. Благодарение на това в молекулярния механизъм става синхронизация на важни клетъчни процеси, необходими за нормалното функциониране на всички системи, в това число и на имунната. Ако този механизъм се срине, отслабва устойчивостта на организма към инфекции, появяват се заболявания на сърдечно-съдовата система, инсулт, ревматоиден артрит, както и метаболитни нарушения, като затлъстяване и диабет тип 2.

Новото изследване показало, че нашият биологичен часовник може да се срине в резултат на прекалената употреба на наситени мазнини. Особено ако ги употребяваме привечер. Най-опасна е палминитовата киселина, която се използва широко в хранителната промишленост, отбелязват учените. За щастие, не всички мазнини са вредни за здравето. Като омега 3 например, която понижава възпалителния процес в организма и помага за възстановяване на вътрешните ни часовници.