Изследване, публикувано в International Journal for Equity in Health сочи, че хората без образование и квалификация рискуват двойно повече да пострадат от сърдечен пристъп в сравнение с висшистите.

Изследването е проведено от специалисти от института Сакс и Австралийския национален университет. То отчита данните за 267 153 мъже и жени на възраст над 45 години, живеещи в Нов Южен Уелс. Участниците били разпределени в групи – с начално, средно и висше образование. В продължение на пет години авторите на изследването проследявали здравословното състояние на всички участници.

Рискът от развитие на сърдечен пристъп и други сърдечно-съдови заболявания, като инсулт, бил повишен със 70-15-% в зависимост от други фактори и корекции по възраст и пол. Например, мъжете и жените на средна възраст и с основно образование, рискували с 50% в повече да получат мозъчен удар, отколкото техните връстници с висше образование. Докато липсата на университетска диплома повишавала този риск само с 20%.

Сърдечно-съдовите заболявания и сега са водеща причина за смъртността в Австралия и представляват 13% от всички смъртни случаи за 2015 година, коментират експертите.