Яденето на големи количества въглехидрати е сериозно бреме за организма. Ако не се справи, човек чувства неразположение и могат да се появят симптоми, които да предизвикат несъществуващ здравен проблем.

Висок холестерол. Често холестеролът се повишава, когато човек злоупотребява с бързи въглехидрати, които не изискват големи енергийни разходи за храносмилането и лесно се усвояват. Говорим за рафинирани въглехидрати, чиито източници са продукти като бял хляб, ориз и грис, тестени изделия, приготвени зърнени закуски и сладкиши. Всички тези храни имат висок гликемичен индекс и водят до скокове в нивата на кръвната захар и инсулина.

Чувствате умора. Бързите въглехидрати дават прилив на енергия, но след кратък период от време след употребата им настъпва същият рязък спад в тонуса. В резултат на това, посред бял ден можете да почувствате силна сънливост и срив.

Забравяне. Излишната захар, основният източник на бързите въглехидрати, сгъстява кръвта, което води до замъгляване на мозъка и инхибира познавателната активност.

Нестабилно настроение. Резките колебания в нивата на кръвната захар, свързани с реакциите на организма към консумацията на бързи въглехидрати, също могат да причинят проблеми с настроението. Ако през деня изпитвате еуфория, след това депресия и тъга, една от причините за такива колебания може да са бързите въглехидрати, изядени в големи количества.

Главоболие. С излишък на сладко панкреасът започва да работи в специален режим, за да активира отделянето на излишната захар и да нормализира баланса си. В същото време кръвта се сгъстява, което може да причини спазми на малки съдове. Така съдовете на мозъка могат да започнат да се свиват, което причинява главоболие.

Понижаване на кръвното и слабост. Има състояние, наречено постпрандиална хипотония: тя се характеризира с внезапна слабост, виене на свят, състояние на "памучни" крака. Този синдром може да бъде и знак, че храненето на човек е нарушено, храната му съдържа твърде много въглехидрати. Голямото количество инсулин и другите вещества, освободени в отговор на това, допринасят за разширяването на кръвоносните съдове на коремните органи, което води до влошаване на здравето.