Хората свързват подуването на корема предимно с особеностите на храната, която приемат. Някои храни, съдържащи много фибри, като бобовите и киселомлечните, могат да предизвикат метеоризъм дори и при напълно здрави хора.

Американски учени от университета в Лос Анжелос ни подсказват и за други малко известни причинители на метеоризам, които са също толкова разпространени. Кои са те?

Четенето, гледане на телевизия или писане на СМС-и по време на хранене. Концентриране на вниманието върху допълнителни дейности неизбежно води до нарушения на нормалния физиологичен процес на дъвчене и преглъщане на храната. При хората, свикнали да четат или пишат СМС-и по време на обяда, се наблюдава аерофагия – несъзнателно поглъщане на повече въздух, който заедно с храната попада в стомаха. Излишното количество въздух предизвиква чувство на подуване и тежест в стомаха и силно оригване.

Отстраняване на апендикса в детска възраст. Метеоризмът се появява често и при възрастни, които в детството са претърпели операция от апендицит, тоест отстраняване на червообразния израстък, придатък на сляпото черво. Според специалисти този „излишен“ орган може да бъде ключов резервоар за съхранение на особен вид полезните чревни бактерии, които играят важна роля в правилното храносмилане на растителната храна.

Прием орални контрацептиви. Причина за подуване на корема при жените в репродуктивна възраст може да стане приемът на противозатъчни таблетки, съдържащи хормона естроген. Повишеното ниво на този хормон също води до повишено газообразуване в червата.