Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията съобщават за 94 пациенти, приети в болници с тежко белодробно заболяване, след употреба на електронни цигари (vapes).

По-голямата част от жертвите са подрастващи и младежи, се съобщават на официалния уебсайт на Министерството на здравеопазването в Ню Йорк. Броят на жертвите в Съединените щати от края на юли до средата на август тази година е близо сто. Лекарите са сигурни, че всъщност броят на жертвите е по-голям, тъй като не всички отиват при лекарите.

Въпреки че не са регистрирани фатални случаи, състоянието на пострадалите е доста сериозно: при някои пациенти се наблюдавали прогресивни дихателни нарушения, които изискват използване на ендотрахеална интубация - въвеждане на ендотрахеална тръба (ETT) в трахеята, за да се осигури проходимостта на дихателните пътища. Рентгенографиите на гърдите показвали двустранни непрозрачности, обикновено в долните лобове.

Специално лечение за тези пациенти все още не съществува, всички медицински процедури имат поддържащ характер. Разследването е в ход и с появата на нови данни ще бъде предоставена допълнителна информация, се казва в съобщение на агенцията.