Когато ни е тъжно, ние посягаме към вредните вкуснотийки. Това обаче може само да задълбочи ситуацията. Защото злоупотребата с нездравословна храна може да повлияе негативно на емоционалното ни състояние, установили американски учени от университета Лома Линда.

Учените анализирали резултатите от мащабна анкета сред жителите на Калифорния в периода 2005-2015 година, която включвала въпроси както за здравословното състояние, така и за диетичните пристрастия на участниците.

Оказало се, че тези, които употребявали повече нездравословни храни, като захар, пържени картофки и фаст фуд, по-често страдали от стрес и депресии от връстниците си, които наблягали на плодове и зеленчуци. Тенденцията не зависела нито от личните характеристики, като пол, възраст, образование, семейно положение и ниво на доходите, показали резултатите.

На учените предстои да изяснят има ли причинно-следствена връзка между нездравословната храна и психичните разстройства. Засега е ясно едно – ако искате да подобрите настроението си, яжте правилната храна, категорични са те.