Недостигът на витамин В12 може да се прояви като промяна в състоянието на езика, съобщава The Daily Express. Този витамин е важен за производството на червени кръвни клетки и поддържането на нервната система. Рискът от дефицит на витамина се увеличава при вегетарианците и веганите, тъй като витамин В12 се съдържа в големи количества в животинските продукти. Също така, дефицит на витамин се наблюдава на фона на злокачествена анемия.

Ако дефицитът на витамин В12 не бъде блокиран, могат да възникнат сериозни отклонения в мобилността на човека, неговото зрение и памет, както и повишен риск от безплодие и рак на стомаха. Затова лекарите настояват незабавно да се справяме с проблема.

Дефицитът на витамин В12 води до сърбеж по върха или страните на езика. А понякога вместо сърбеж, може да се появи и болка.

Сред другите най-често срещани симптоми на дефицит от витамина са тежка умора, недостиг на въздух, който се появява дори след леко усилие. Възможни са също така и сърцебиене, главоболие, намален апетит, чувствителна, болезнена устна кухина.

Витамин В12 се съдържа в храните от животински произход, като свинското месо, черния дроб, рибата, сиренето, млякото, яйцата и мидите. Соевите продукти и бирента мая също са добър източник на витамина. В12 се среща в малки количества в цвеклото, сусама, лешниците и морски водорасли. Добър източник на този витамин е киселото зеле, както и всички храни, които съдържат млечна киселина.