Знае се, че недоспиването прави човека по-уязвим към болести. Ново изследване на американски учени потвърждава това в конкретни цифри.

Американските учени пресметнали, че при хората, които спят по 6 и по-малко часа в денонощието, рискът да заболеят от простуда е 4 пъти по-голям отколкото при тези, чийто сън продължава минимум 7 часа. А при хората, които спят по-малко от 5 часа в денонощие, рискът от простудни заболявания се повишава с 4,5 пъти!

В експеримента участвали 164 души, които разпитали и изследвали за оценки на нивото на стреса, темперамента и наличието на вредни навици. Количеството и качеството на сън се оценявало с помощта на специални сензорни гривни. След седмица на участниците в експеримента въвели интраназално вирус на остра респираторна вирусна инфекция – ОРВИ, след което още седмица следили за развитието на болестта.

Изследването показало, че нито възрастта, нито стресът, нито пушенето не играят такава роля за предразположеността към простудни заболявания, както постоянното недоспиване. Проблемите със съня днес съвсем не са рядкост. Безсънието съществено порти качеството на живот при човека. Вие лягате да спите, затваряте очи, но в главата ви продължават да се въртят хаотично мисли. Които не ви дават да се наспите нормално.

Главната причина за нарушение на съня най-често е стресът. За съжаление днес всеки човек в една или друга степен е подложен на нервни сътресения. Проблеми в работата, навалицата в обществения транспорт, тапи по пътищата, както и семейните проблеми, които никак не са рядко –  всичко това води ви система към срив.

Стресът е не само психологична, но и биологична реакция на организма. При стрес кръвта отделя редица хормони и други специфични вещества, които действат възбуждащо на нервната система. А това пречи на нормалния процес на заспиване. Възникват постоянна вътрешна тревога и напрежение, които ви пречат да се успокоите и да заспите нормално.