Ако системно не си доспивате, продължителността на живота ви може да бъде намалена с 10-15 години, предупреди руският неврофизиолог Владимир Дорохов и припомни, че е полезно да заспивате преди полунощ, за да поддържате добро здраве.

Лягането преди полунощ е важно, тъй заспиването трябва да бъде през периода на максимално производство на хормона мелатонин от организма, обяснява ученият.

Хормонът на съня мелатонин започва да се произвежда от тялото около 22:00 часа. Концентрацията му достига връх между един и три часа сутринта. По тази причина е препоръчително да си легнете преди 00:00 часа, казва д-р Дорохов, който е ръководител на лабораторията по невробиология на съня и бодърстването на Института за висша нервна дейност и неврофизиология на Руската академия на науките.

Ученият съветва и да заспивате по едно и също време, защото това е един от начините да се предпазите от безсъние. Друг експертен съвет е да не използвате смартфон преди лягане, тъй като специфичното сияние на екрана му потиска синтеза на мелатонин.