Недоспиването е тясно свързано с неправилното хранене, трупането на килограми и преяждането. Това твърдят американски специалисти от университета в Чикаго и обясняват защо. Те открили, че недостигът на сън активира химичните сигнали, усилващи удоволствието от употребата на сладки и солени храни, съобщава Science World Report.

В изследването им участвали 14 здрави 20 годишни мъже и жени. Учените се интересували как недостигът на сън влияе на ендоканабиноидната им система. Три пъти дневно по едно и също време участниците ядели една и съща храна, а учените изследвали кръвта им за нивото на хормона грелин, който повишава апетита, на лептин, сигнализиращ за ситостта и на ендоканабиноидите.

Резултатите показали, че заради недостиг на сън участниците изпитват силен глед дори и след втория прием на храна или дори след употребата на 90% от дневната норма на калории. Те не устоявали пред чипс, бисквитки и бонбони. Освен това апетитът им бил повишен значително, тоест, те можели да изядат повече в сравнение с деня след пълноценен сън.

По същият начин марихуаната действа на организма, коментират специалистите