Един на десет души привлича повече комарите и става жертва на кръвопиещите насекоми. Коя обаче е идеалната жертва, привличаща самките, за които човешката кръв е жизнено необходима за зреене на оплодените яйца, засега учените не са определили с точност.

Доказано е например, че до 85% от нашата степен на чувствителност към ухапване от комари е генетично заложена. А американски учени от Университета във Флорида успели да открият и определени елементи от биохимията на организма, които силно привличат комарите. Откритието е на екип с ръководител Джери Бътлър, почетен професор в университета.

Комарите обичат хора с повишена концентрация на стероидни хормони и холестерол по повърхността на кожата. Става дума не за високото ниво на холестерол в кръвта, просто при някои хора поради особености в метаболизма, по кожата има повече странични продукти от холестеролния обмен, отколкото при останалите, обяснява Бътлър.

Комарите атакуват по-често и хората, чийто организъм отделя повишен обмен на някои киселини, като пикочната киселина например. Тези субстанции действат активно на обонянието на насекомите, карайки ги отдалеч да се устремяват към приятно миришещата им жертва, обяснява ентомологът Джон Едмън, според който комарите са способни да почувстват привличащата ги миризма чак от 50 метрово разстояние.

Друго привличащо кръвопиещите насекоми вещество е отделяният от човека въглероден двуокис. Колкото по-мощен източник на въглероден двуокис е човек, толкова по-„обичан“ е от комарите. Затова те по-често налитат на едрите хора и на бременни жени, които с дъха си отделят повишен обем от въглероден двуокис.

Любимци на комарите са и спортистите, и хората, които се занимават с физически труд на открито. Това е така, защото насекомите ги привличат движението и топлината, отделяна от повърхността на тялото. Освен това при физическо натоварване се повишава отделянето на въглероден двуокис с дъха, а потните жлези произвеждат и млечна киселина, чиято миризма също е любима на комарите.