Човек притежава уникалната способност да разчита емоциите по цвета на кожата, откриха американски учени от Университета в Охайо, съобщава списание Proceedings of the National Academy of Sciences. Според учените, всяка емоция е придружена от характерни изменения в кръвоснабдяването на отделни участъци на лицето и нашият мозък е способен да ги разгадае.

Учените подбрали снимки на хора с различни изражения на лицата и с помощта на компютърен анализ ги разпределили по групи в съответствие с това как човешкото око възприема цвета им. Станало ясно, че емоциите формират уникални цветови комбинации по повърхността на човешкото лице, независимо от пола или тена на кожата. Става дума за съчетания от петна в червен, зелен, син и жълт цветове в областта на веждите, челото, носа, бузите или брадичката.

Например когато човек изпитва отвращение, син и жълт оттенък около бузите и червено-зелени участъци около носа и по челото издават това. Червените участъци по челото и слепоочията, и сините в областта на брадичката означават щастие. А ако се добави светлосин цвят на брадичката, ще се получи изненада.

Този ефект се обяснява с фини промени във функционирането на мрежата подкожни капиляри. Процесът се задвижва от нервната система, а мозъкът на околните е способен да го улавя и тълкува.

За да проверят могат ли петната по лицето сами по себе – без мимики, да предават емоциите на околните, учените наложили различни цветови съчетания върху изображенията на лица с неутрално изражение и ги показвали на 20 участници в изследването. Хората трябвало да отгатнат какво чувства човекът от фотографията, избирайки емоция от списъка. В него те били 18 и сред тях се срещали както класически емоции – като щастие или печал, така и по-сложни оттенъци на чувства - като „тъжен гняв“ или „щастливо удивление“.

В повечето от случаите участниците съвършено вярно отгатвали емоциите, основавайки се единствено на цветния модел. В случай на тъга точността на отгатване достигнала 75%, на щастие – 70% и на злоба – 65%.

В следващия експеримент учените решили да заблудят участниците, налагайки върху някои от изображенията на лицата, изразяващи емоции, неправилния цвят. Например, върху щастливото бил наложен цветови шаблон, характерен за гнева и обратно. Участниците забелязали, че с тези фотографии нещо не е наред, но не могли да обяснят кое точно. При това всички хора съвършено точно определили в кои случаи емоцията и характерният за нея цвят съвпадат и в кои – не.

Способността към подсъзнателно разпознаване на емоции по цветовите съчетания върху лицето е могла да се развива у човека в хода на естествения подбор, смятат учените.

Лицето е единственият участък от тялото, където кръвоносните съдове са разположени толкова близко до повърхността на кожата. И за разлика от другите примати, по човешкото лице не растат косми. Възможно е разчитането на емоциите по лицето да е давало на предците ни определено еволюционно преимущество, смятат учените.

Както отбелязват авторите на изследването, съществуването на новооткритата способност променя погледа към ролята на макиажа. Хората смятат, че използват козметиката, за да изглеждат по-красиви и по-млади, но не е изключено да пребягват към нея, за да изглеждат по-щастливи или пък да предават на околните позитивни или негативни емоции, отбелязва ръководителят на изследователския екип Алеикс Мартинес.