Злокачествените тумори имат способността да "растат" в съседната тъкан на тумора. Напоследък учените са открили, че за плодородната почва на този инвазивен процес служи нарушената чревна микрофлора.

Въпреки че данните са получени при опити с мишки, авторите на изследването предполагат, че това се отнася и за хората. Експериментът, проведен от експерти от Центъра за рак в Университета на Вирджиния, трябвало да пресъздаде възпалителния процес в човешкото тяло, причинен от бактериален дисбаланс на червата. За това гризачите били лекувани с антибиотици. Резултатът не се забавил и животните скоро показали системно възпаление, включително в тъканите на гърдата. В тази възпалена среда раковите клетки се държали много по-агресивно и бързо се разпространявали в кръвта и белите дробове.

Според учените, нарушената чревна микрофлора може да бъде ранен предиктор на инвазивния рак на гърдата. Въпреки това, има добри новини: чрез контролиране на микробиома, прогнозата за лечение може да бъде подобрена.