Ако потопите ягодите в солена вода, тогава малкит червейчета започват да изпълзяват и от най-свежо изглеждащите плодове, сочат експерименти на учени. А никой не иска да яде тези организми заедно с ягодите, нали?

Популярната видео услуга TikTok съдържа видеоклипове на хора, които потапят в солена вода пресни ягоди, закупени в магазини или на пазара, проверявайки съдържанието на различни организми в плода. След известно време белите червейчета започвали да пълзят от привидно перфектните плодове.

Въпреки че са проведени подобни експерименти само с ягоди, фермерите в Cloud Mountain Farm Center твърдят, че такива червеи могат да бъдат намерени в изобилие и в други плодове. Това са ларви на плодовите мушици дрозофила, които снасят яйца в узрелите плодове. И въпреки че ларвите не изглеждат твърде апетитни, ако човек погълне червеи, той не е в опасност, защото те са безвредни за здравето, успокояват учените.

Освен това такива ларви се срещат не само в плодовете, но и в други видове култури. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) дори има насоки за съдържанието на такива организми и плесени в селскостопански продукти, които показват тяхната годност за храна. Стандартите са определени, тъй като FDA счита, че е икономически неоправдано да се отглеждат култури или да се преработват сурови продукти, които са напълно без естествени и неизбежни дефекти, както е посочено на уебсайта на агенцията.