Спатифилът и бръшлянът най-добре поглъщат въглеродният диоксид и овлажняват въздуха. Това сочат резултатите от изследване на британски учени от Университета в Рийдинг и от Кралското общество по растениевъдство, публикувани в списание Air Quality, Atmosphere & Health.

Изследователите тествали седем от най-популярните разновидности стайни растения, изучавайки как те влияят на качеството на въздуха в дома в зависимост от нивото на светлината. Тестването показало, че колкото по-добре са осветени помещенията, толкова по-ефективно растенията поглъщат въглеродния диоксид, обогатявайки атмосферата в дома с кислород, и толкова повече влага отделят, повишавайки относителната влажност ва въздуха в дома.

Най-непретенциозни от споменатите сортове към нивото на осветеност се оказали Spathiphyllum wallisii и Hedera helix. Тези растения дори и при недостиг на светлина най-добре се справяли със СО2 и овлажняването на въздуха.

При избора на стайни растения най-добре се спирайте на тези, които изискват много вода при поливане и имат големи листа, препоръчват авторите на изследването. Стайните растения могат да станат прост и достъпен начин за овлажняване на въздуха и така да облекчат симптомите при сухост на кожата, както и да донесат много други ползи за психичното и физическо здраве на човека, отбелязва ръководителят на екипа Тияна Блануса.