По всяко време мозъчната активност мобилизира стотици милиарди неврони и всеки от тях е длъжен да поддържа активността на множество йонни „помпи“, които използват енергия…

Заради всичко това главният мозък използва 20% от общата енергия в организма на човека, въпреки че тежи само 2% от общото тегло. Всеки ден главният мозък „изгаря“ 120 грама чиста глюкоза. А в случай ако глюкозата свърши, както например се случва по време на няколко дневно гладуване, мозъкът започва да използва особени вещества, известни като кетони, които се получават от разграждането мазнините в организма и се натрупват обикновено в кръвта.

За да се възползва от тях обаче, мозъкът е длъжен първо да синтезира особени ферменти, водещи към дехидратация. Това води до увеличаване на фазата на умора, което обяснява защо хората, седящи на гладна диета се оплакват от понижена концентрация и главоболие. А това далеч не е идеалното меню за мозъчните неврони.

Снабдяването на мозъка с кислород е толкова необходимо, колкото и приемането на глюкоза, тъй като никой друг орган не се нуждае от кислород така, както нашият мозък. Около 40% от кислорода в целия организъм се използва от клетките на главния мозък, тъй като той не може да изгаря глюкозата без кислород.