Шоколадът е не само вкусно лакомство, но и пази от аритмия, твърдят учени. Причината е в голямото количество антиоксиданти, които са много полезни за кръвоносните съдове и за сърцето. Дори и най-качественият шоколад обаче, не може да се нарече истинско лекарство, се казва в статия, публикувана в електронното списание Heart.

Шоколадът с високо съдържание на какаови зърна – т.н черен шоколад, дори при доста умерена употреба, помага за смъкване на риска от развитие на предсърдно мъждене. Тази най-разпространена форма на нарушаване в сърдечния ритъм е и най-опасна, тъй като помага за образуването на тромби.

Неголемите тромби могат да попаднат в кръвоносните съдове на главния мозък и да запушат един от тях, като предизвикат остър кислороден глад в мозъчния участък и доведе до измиране на невроните. Тази патология е исхемичен мозъчен инсулт, често водещ до смърт на пострадалия или до тежка инвалидизация.

Екип от американски и датски учени установили, че само 100-200 грама шоколад в продължение на месец понижават опасността от предсърдно мъждене и съответно намаляват риска от исхемичен инсулт.

Учените проучили данни за здравословното състояние на над 55000 души за период от 13 години. На тяхно разположение била и информация за хранителните навици на участниците - включително и за употребата на шоколад.

Изследователите открили, че в сравнение с участниците, които в продължение на месец употребявали по 1 порция (28 г) шоколад, при тези, които изяждали до 3 порции за същото време, рискът от развитие на предсърдно мъждене бил с 10% по-малък.

Ако тази 1 порция шоколад  се изяжда седмично, рискът от аритмия вече спада със 17%. А при почитателите на шоколада, които изяждат между 2 и 6 порции седмично, опасността от поява на нарушен сърдечен ритъм била по-ниска с цели 20%.

Не бива да забравяте обаче, че шоколадът съдържа много захар и прекалено много кофеин. Тъкмо те са причина рецензентите на тази статия да направят изказване от рода на „За сърцето е полезно това, което е вредно за задстомашната жлеза!“…