Загубата на близък води до повишено ниво на възпаление в организма. Това сочат резултатите от изследване на американски психолози от Университета Райс, публикувани в списание Psychoneuroendocrinology. Кристофър Фагундес и екипът му провели психологически тест и взели кръвен анализ от 99 души, неотдавна загубили съпруг или съпруга. Учените сравнили показателите в нивото на възпаление в кръвта на хора, особено силно тъгуващи по свой близък – оплаквайки покойника, те не са способни да се примирят с реалната загуба и с това, че са останали сами.

Оказало се, че вдовиците и вдовците, при които се наблюдавали изразени симптоми на мъка, нивото на биомаркера за възпаление в кръвта било повишено средно със 17%. Между тези, който тъгували най-силно и тези, които останали напълно равнодушни към смъртта на близкия човек, разликата се оказала 53,4%.

Предшестващи изследвания показали, че възпалението, тоест прекалената активност на имунната система, е в основата на всички заболявания, проявяващи се в напреднала възраст, отбелязва Фагундес. Известно ни е още, че с повишеното ниво на възпаление е свързано и депресията, а този, който е загубил спътника в живота си, се намира в зоната на висок риск от депресия, инфаркт, инсулт и преждевременна смърт.

Ние обаче за пръв път показахме, че мъката сама по себе си не зависи от тежестта на симптомите на депресия, а спомага за нарастване на възпалението, което вреди на здравето, коментира психологът.