Начинът на живот на бащата пряко влияе на риска от развитие на рак на млечната жлеза при дъщерята, твърдят бразилски учени от университета в Сао Паулу. Както установили те по време на експеримен с гризачи, щом самците ядели животински мазнини, опасността от рак на гърдите при потомството им от женски пол се увеличавала значително, пише Medical News Today. Когато в храната на потомството от женски пол обаче преобладавали растителните мазнини, рискът намалявал.

Рискът от рак може да се регулира до зачеване на детето, уверени са учените. Употребата на царевично олио от самките, което е богато на полиненаситени мастни киселини омега 6 например, стопира ръста на тумора, ако той вече се е появил в организма. Заради употребата на олиото при тях туморите били и по-малки по принцип.

Специалистите свързват открития ефект с изменения в експресиите на мРНК и белтъците. Те открили въпросните изменения в спермата на бащите-самци. Ако татковците употребявали животински мазнини, изменения ставали и в тъканите на млечните жлези на самките-дъщери. Тези изменения били свързани с клетъчния ръст на оцеляване и смъртта на клетките.