Разривът в отношенията с любимата е много по-съкрушителен удар за мъжа, отколкото за жената, установили американски социолози от няколко престижни университета в Щатите.

Някои ще кажат, че истинската любов е абсолютно блаженство, а други твърдят, че това е съвършено нелепо чувство. Но всеки представител на тези два противоположни лагера ще се съгласи, че любовта може и да травмира, когато настъпи времето за раздяла.

Изследването на социолозите, наречено „Количествените полови различия в отговор на разрива на романтичните отношения“ било проведено с помощта на 5705 участници от двата пола, живеещи в 96 страни. Социолозите публикували онлайн анкети и анализирали отговорите на участниците, които току-що са преживели любовен крах.

Анкетите показали, че мъжете по принцип се чувстват по-малко самотни, но с времето ситуацията се променя – те започват да преживяват раздялата все по-силно. Жените като правило, изпитват по-силен емоционален стрес в момента на разрива, докато мъжете понасят критичния момент по-спокойно, макар че възстановяването им след такава драма да става много по-бавно.

И за двата пола обаче прекратяването на отношенията е доста травмираща ситуация, коментират социолозите.