Излизате на кросче сутринта или тренирате във фитнеса късно вечер – и в двата случая идеята не е лоша от гледна точка на ползата. Как обаче реагира вашата двигателна система?

Мускулната тъкан, както и целият организъм, се подчиняват на денонощните ритми и най-добре да се адаптират към натоварвания през деня, установили американски учени от Северозападния университет. Резултатите от изследването им са публикувани в списание Cell Metabolism.

Кислородът и вътрешният биологичен часовник изпълняват в клетките на мускулната тъкан „танц за двама“, като заедно произвеждат енергия. А доколко синхронизирани ще са движенията на тези танцьори, зависи от времето на деня, пояснява ръководителят на изследването Джоузеф Бас. Способността на мускулите да изпълняват най-важната си функция, като се съкращават, е в зависимост от това дали е ден или нощ, казва ученият.

Бас и екипът му провели серия експерименти с мишки, които трябвало да „Тренират“ на бягаща пътека в различно време на денонощието. Едновременно с това експертите изучавали работата на гените в клетките на мускулната тъкан при изкуствена промяна на биологичния им часовник. Мишките, както знаем, са нощни животни, затова когато учените променяли денонощните им ритми и превръщали нощта в ден, техните мускули се адаптирали по-зле към дефицита на кислород при физически натоварвания, и недостатъчно ефективно превръщали получените с храната калории в енергия. Изследователите смятат, че доколкото адаптацията към натоварванията и при мишките, и при хората се управлява от едни и същи гени, за хората е по-добре да тренират през деня.

Все още не сме готови да даваме съвети на спортистите кога всеки един от тях да започва тренировката си, но се надяваме, че в бъдеще ще успеем да използваме получените данни, за да изчисляваме индивидуално за всеки оптималното време за мускулно натоварване, отбелязва Бас.