В мускулната тъкан има протеин, способен да намали силата от негативните ефекти на недоспиването, съобщава The Daily Mail. Така например в мускулите на мишки с високо ниво на белтъка BMAL1 по-бързо се възстановяват здравните показатели след недоспиване.

Отделянето на въпросния белтък води до нарушаване на нормалния цикъл на сън и отслабване способността към възстановяване след недоспиване. Възможно е BMAL1 да позволи създаването на нови лекарства за хората с разстройство на съня или за тези, които работят на смени. Известно е, че недоспиването води до повишен риск от затлъстяване, депресии, сърдечни пристъпи и инсулти.

Досега се смяташе, че циркадните ритми се ръководят само от група нервни клетки в главния мозък, известна като супрахиазматично ядро. Днес вече се налага учените да преразгледат заключенията си, тъй като се оказва, че и мускулите регулират съня. При това наличието или отсъствието на белтък в мозъка съвсем не влияе на възстановяването по време на съня. Когато отделяли белтъка BMAL1 от мускулната тъкан, потребността от сън въобще и от дълбок сън в частност се повишава, пише The Daily Mail.