Има хора, които не сменят пижамите със седмици, сочи анкета, публикувана в The Daily Mail. Анкетата е направена сред британци от фирма за производство на матраци.

Мъжете спят с една пижама средно почти 2 седмици, а жените още по-дълго – 17 дни, конкретизират обобщените данни от анкетата! Специалистите предупреждават за опасността от такова пренебрежително отношение към хигиенните правила, защото то заплашва с куп инфекции или с цистит.

В анкетата, посветена на хигиенните и свързани със съня навици, участвали 2410 британски млади двойки на възраст между 18 и 30 години. В обяснение на рядката смяна на спалното бельо, 54% от жените заявили, че преди лягане обикновено избират между няколко нощници и затова забравят кога за последен път са ги прали. Повече от половината жени – 51%, отбелязали още, че съвсем не е задължително да перат толкова често нощниците си, той като ги обличат само за през нощта. А 41% от анкетираните признали, че не перат често пижамите, тъй като те съвсем не изглеждат мръсни и не миришат. 

Седемдесет и три процента от мъжете прехвърлили вината за мръсните пижами върху своите партньорки, съобщавайки, че не се занимават с пране и обличат това, което им е под ръка. Освен това болшинството мъже – 61%, се оплакали от недостатък на дрехи за спане – просто няма между какво да избират. Половината от анкетираните пък признали, че въобще не разбират какъв е проблемът – та пижамата не мирише!

Пижамите трябва да се перат редовно при висока температура и да се сменят поне веднъж седмично, подчертава проф. Сали Блумфийлд от Лондонското училище по хигиена. Спалното, както и долното бельо лесно се заразяват с микроорганизми или бактерии, живеещи по кожата и червата на човека, като стафилококите или чревните пръчици например, обяснява ученият. Когато всичко е чисто, те обикновено не създават проблеми, но ако попаднат в пикочните пътища или в някоя раничка по кожата например, те могат да предизвикат възпалителни заболявания.

Редовното изпиране на спалното бельо в гореща вода може да осигури ефективното му почистване от всякакви зарази. Но ако сте спали с пижамата си повече от седмица, тя започва да се превръща в сериозна заплаха не само за стопанина си, но и за околните, отбелязва Блумфийлд. В такъв случай бактериите стават толкова много, че по време на изпиране заразяват и другото бельо в пералнята. Това трябва да имат предвид най-вече живеещите в студентски общежития или многодетните семейства, подчертава експертът. Защото в бита вредните организми живеят в най-неочаквани места!