Ако искате да направите нещо полезно за здравето си, започнете да бягате. Бягането влияе на структурата и функциите на мозъка също както и свиренето на музикален инструмент, като помага на човека по-ефективно да решава определени задачи, твърдят американски учени от Университета в Аризона.

Учените сканирали на компютърен томограф мозъка на хора, които не спортуват редовно и на други, които правят всекидневни кросове. След това сравнили резултатите и установили, че бегачите има повече функционални връзки между различните области на мозъка. Това е много важно за развитието на когнитивните функции, планирането, приемането на решения и способността да превключват вниманието върху различни задачи.

Резултатите от изследването, публикувани в списание Frontiers, ще помогнат за по-доброто разбиране на това как физическите упражнения влияят на мозъка най-вече при младите хора.

През последните 15 години се появиха много доказателства за това как физическата активност влияе благоприятно на мозъка. Но повече от работите са посветени на възрастните хора, коментира антропологът Дейвид Рейчлен. Необходимо е обаче по-добре да изучим какво се случва с мозъка в младежка възраст, защото това влияе на продължителността и качеството на живота.

Функционалните връзки в мозъка често страдат в процеса на стареене. Това особено се отнася до хората с Алцхаймер или други невродегенеративни заболявания. Възможно е редовните кросове в младостта да помагат за предотвратяване на когнитивните нарушения, свързани с възрастта, коментират учените.