Диетата с високо съдържание на мазнини е пълна с нефротоксичност, установили немски учени от института Макс Планк в Кьолн. Те проверили последствията от тази диета върху животни.

Изпитанията им показали, че диетата с високо съдържание на мазнини в продължение на няколко дни води до намаляване количеството на глюкоза, от която се нуждае главният мозък. Функционалността на мозъка на мишките се възстановявала след четири седмици и то за сметка на глюкозата от другите части на тялото.

Диетата с високо съдържание на мазнини намалява постъпването на глюкоза в мозъка от кръвта само за три дни. По този начин може да се твърди, че мозъкът гладува, независимо от това, че организмът всекидневно получава достатъчно количество калории.

Отговорен за този процес е белтъкът GLUT-1, който е най-важният глюкозен транспортьор през кръвно-мозъчната бариера, обясняват авторите на изследването.

Мозъкът изпитва недостиг на глюкоза във такива важни райони, като областта на хипоталамуса, който регулира обмяната на веществата, както и в кората на главния мозък, отговорна за обучението и паметта.