Децата лъжат по-често, карат се, бият се и се държат неприлично в дните, когато прекарват много време с електронните устройства като телефони и таблети, пише The Daily Mail, позовавайки се на изследване на американски учени от Университета Дюк. Поведението и вниманието при подрастващите на възраст между 11 и 15 години страдали особено много след компютърни игри или продължително ползване на социалните мрежи. А ако проблемите вече били налице, електронните устройства задълбочавали ситуацията, отслабвайки самоконтрола.

Причината е в това, че мобилните устройства заставят подрастващите и децата да превключват от една игра в друга. В резултат на това те все по-трудно се фокусират върху ставащото в реалния живот. Негативният ефект от телефона например, може да се излее в лъжене и сбивания.

Когато човек приема съобщение или каквато и да е нова информация по телефона, в мозъка му се отбелязва прилив на допамин, който отговаря за чувството на глад. Подрастващите са особено чувствителни към това, ето защо телефоните ги разсейват по-силно. Разпространяването на антисоциално поведение и издевателствата в мрежата влияят негативно и на опита в реалния свят, категорични са учените.

Експертите анкетирали 151 деца за ползването на цифровите технологии. В продължение на месец три пъти дневно децата отговаряли на въпроси за състоянието и честотата на използване на телефона, таблета и компютъра. След 18 месеца учените направили оценка на психичното състояние на малките.

Оказало се, че децата вече се намират в групата на повишен риск от поведенчески проблеми, като губили средно по 2,3 часа дневно в мрежата. Най-много време те прекарвали в писане на съобщения. А в дните, когато използвали най-дълго своите устройства, те демонстрирали тревожно поведение – лъжели, карали се, и проявявали хиперактивност и дефицит на внимание.