Приложение за смартфон EarHealth, което ще помогне да се идентифицира заболяването на ушите в домашни условия създадоха учени от Университетът на Вашингтон, съобщава Planet Today. По време на разработването на приложенето американските учени анализирали хиляди случаи, за да създадат алгоритъм за тестване.

Основният маркер за развитие на инфекцията е натрупването на течности в средното ухо. Ссега вече може да определяте наличието на течност с помощта на телефона. За това е необходимо само да навиете хартиения лист във форма на фуния, горната част на която да прикрепите с лепенка към долната част на смартфона. А основата на фунията трябва да бъде опряна в непосредствена близост до слуховия канал.

Приложението EarHealth генерира непрекъснат звуков сигнал от 150 милисекунди, сравним по честота с чуруликането на птици. Сигналът се отразява от тъпанчето и се улавя отново с мобилен телефон. Ако в средното ухо има течност, честотата на отразената звукова вълна се променя. Точността на диагностиката по този начин е 85%.