Дръжте мобилните си устройства далеч от тялото, призовават медици, според които това ще намали облъчването и съответно риска за здравето.

Ако носите постоянно мобилния със себе си, възможно е да се появят проблеми с вниманието, умствени проблеми, усложнения с репродуктивните функции и дори рак, обясняват учените от страниците на The Daily Mail .

Както знаем, телефоните използват нискочестотни радиосигнали. Рискът да получите силно облъчване е особено повишен, ако човек разпространява или изтегля големи файлове, обясняват учените. Те призовават да държим телефоните си на разстояние от няколко метра и да не ги носим в джобовете ли на кръста. Използвайте говорител или технологии „hands free“, препоръчват още те, тъй като е доказано, че продължителният пряк контакт с телефона предизвиква образуването на тумори в ушите и в главния мозък.

Особено опасни са мобилните телефони за децата, тъй като през техния череп излъчването прониква по-лесно и е в състояние да произведе дълготраен ефект върху развиващия се мозък. Експериментите показали, че телефоните са свързани с понижено внимание, проблеми с умствената дейност и безсънието. Освен това мъжете, свикнали да носят телефона в джобовете на панталона си, могат да се сблъскат и с безплодие.

Що се отнася до облъчването, тук ключова роля играе не силата та сигнала, а неговото естество, подчертават експертите.