Всяка година по света около 0,5% от хирургичните пациенти над 65 години претърпяват инсулт по време или веднага след операцията, изчислили канадски учени от Университета Макмастър. В тези случаи инсултът се усеща с видими симптоми - слабост на ръцете, проблеми с речта. Съществува обаче и така нареченият латентен или безшумен удар. Той няма видими симптоми и е възможно да се диагностицира само чрез ЯМР на мозъка. Именно този тип инсулт привлякъл вниманието на изследователите.

В проучването участвали 1114 пациенти в напреднала възраст от Америка, Азия, Нова Зеландия и Европа. Всички те претърпели обширна операция, но не на сърцето, а на други органи. В рамките на девет дни след операцията им бил направен ЯМР на мозъка, за да открият признаци на латентен инсулт. В резултат на това инсулт бил диагностициран при 7% от пациентите. Учените наблюдавали пациентите една година след операцията, за да проследят промените в интелектуалните им способности.

Силен спад на интелигентността засегнал 42% от хората с латентен инсулт. Оказало се също, че латентният инсулт увеличава риска от психични разстройства, тежък инсулт и мозъчно-съдов инцидент. По принцип при възрастните хора операциите често водят до латентни инсулти, отколкото до очевидни, предупреждават специалистите.