Съдържащите се в червата на хлебарките-родилки протеинови кристали, с които те кърмят потомството си, са над три пъти по-калорични от същото количество краве мляко.

Става дума за живеещата в Азия и някои острови на Тихия океан Diploptera punctata, приличаща на бръмбар, се казва в статия на международен екип учени в списание IUCrJ. Diploptera punctata е единственият вид живораждаща хлебарка, чиито ембриони се развиват в телесната кухина и се появяват живи на бял свят.

Учените установили, че „млякото“ в червата на самките Diploptera punctata, с което тя храни потомството си, е аналогично на кравето. Млечният протеин е с уникална кристална структура, като само един кристал съдържа минимум три пъти повече енергия, отколкото еквивалентното количество обикновено краве мляко.

Тези кристали съдържат балансирано съчетание от протеини, мазнини, въглехидрати, както и всички необходими за развитието на растящите организми аминокиселини, пишат учените.

Те успели да открият гените, отговорни за производството на „хлебарково мляко“ и сега се опитват да намерят начин за лабораторно отглеждане на протеинови кристали, които впоследствие да получават в голямо количество. Учените се надяват в бъдеще „хлебарковото мляко“ да стане спасение за гладуващото население в отделните региони по света.