Опасността от рязко спиране на сърцето при хората с ниско ниво на калций в кръвта е двойна и повече, установили американски учени от Медицинския център Cedars-Sinai в Лос Анжелис.

Внезапното спиране на сърцето в повече от 90% от случаите завършва със смърт, при това у повечето пациенти няма никакви предпоставки за това, тъй като те са млади и здрави. Внезапното спиране на сърцето е една от лидерстващите причини за смърт и отнема повече човешки животи, отколкото ракът например. При това причините за рязкото прекратяване на сърдечната дейност на фона на перфектно здраве до днес не са ясни, пишат учените в специална статия по проблема в списание Mayo Clinic Proceedings.

За да разгадаят този проблем, авторите на изследването анализирали данни за 267 души, починали от внезапно спиране на сърцето. Всички те преминали анализи за съдържание на микроелементи в кръвта три месеца преди смъртта си. В контролната група от 445 души били включени хора без сърдечни проблеми. Учените сравнили нивото на калций в кръвта на участниците и от двете групи.

Анализът на данните показал, че при хората, починали от внезапно спиране на сърцето, нивото на калций в кръвта е много по-ниско от това при участниците в контролната група.

Когато изследователите взели под внимание редица фактори, потенциално способстващи за нарушаване на сърдечната дейност се оказало, че тъкмо нивото на калций в кръвта е основният показател, от който зависи рискът от спиране на сърцето. Така например при хората с ниска концентрация на калций вероятността от внезапно спиране на сърцето е двойно по-висока, отколкото при хората с най-високо съдържание на този елемент в кръвта.

Учените продължават работата си с подробно изучаване на биологичните механизми, които лежат в основата на връзката между ниското съдържание на калций в кръвта и спирането на сърцето, и може ли да се намали този риск с повишена употреба на богати на калций храни, като мляко, сирене, извара и така нататък, или трябва да се пият специални добавки.

Още сега обаче те са наясно с препоръките: внимателно да следим за нивото на калций в кръвта – метод, който е достъпен за всеки.