Научни изследвания неведнъж са потвърждавали ползата от черния шоколад за организма. Този продукт е богат на антиоксиданти, затова лекарите го препоръчват дори на тези, които са на диета – черният шоколад понижава риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Много хора обаче не обичат черен шоколад, тъй като голямото количество какао му придава горчив вкус. Млечният шоколад няма такъв недостатък – но пък антиоксидантите в него са значително по-малко.

Учени от Университета в Северна Каролина успели да съчетаят приятното с полезното. Те разработили нова технология за приготвяне на млечния шоколад, при която той става също толкова полезен, както и тъмният, като съхранява вкуса си, съобщава Journal of Food Science. Учените добавили в шоколада нова съставка – екстракт от фъстъчени люспи. Обикновено тази част на фъстъка се отделя като отпадък. Експертите обаче отделили от обвивката фенолни съединения, които заедно с малтодекстрин на прах добавяли в млечния шоколад по време на приготвянето му. Готовият продукт бил изпробван от 80 души, чиято задача била да сравняват дали шоколадът с новата добавка се отличава по вкус от млечния му първообраз. Според мнението им и двата шоколада се харесали на хората.

Новата рецепта за шоколад не само ще помогне на любителите на сладичкото по цял свят да станат по-здрави, но и ще даде възможност изцяло да се използва плодът на фъстъка – неговата люспа няма да е необходимо да се изхвърля повече.