Синтетичният аромат на сандалово дърво може да ускори растежа на косата и да забави стареенето на клетките на космената луковица. Това е изводът на международна група учени, провели серия експерименти с кожата на човешката глава. Резултатите са публикувани в списание Nature Communication.

Обонятелни рецептори има не само в носа, но и в други органи, като червата и бъбреците например, а също и в каратиноцитите – клетки от горния слой на кожата. Вече е известно, че един от тях е OR2AT4, отговаря за регенерацията на кожата и се активира от миризмата на сандал.

Когато на OR2AT4 попаднат молекули от вещество с мирис на сандал, той задвижва сложен сигнален процес, в резултат на което клетките на кожата започват да се делят по-интензивно и по-бързо да се движат към необходимото място. Известно е също, че такива молекулярни процеси трябва да се случат, за да може да израснат нови косми по кожата.

Учени от Германия и Великобритания решили да изяснят може ли миризмата на сандалово дърво не само заздравява рани, но и помага за израстването на нова коса. За да проверят хипотезата си, те провели серия от експерименти, като взели образци от кожа по главата на доброволци, преминали през лифтинг на лицето, едно от възможните последствия от което е загубата на коса. Образците били поставени в разтвор с молекули, носещи изкуствена миризма на сандал. След шест дни учените проверили резултата и открили, че хормонът, отговарящ за растежа на косата започнал да се изработва в образците средно с 25-30% по-интензивно.

Освен това ако рецептора OR2AT4 бъде активиран от миризмата на сандал, той забавя стареенето на клетките, свързани с растежа на косата. Учените открили този ефект, блокирайки рецептора. Вследствие това нивото на хормона на растежа в образците от кожа веднага спаднало, а скоростта от умиране на клетките в космените луковици, напротив, се повишила.

Учените продължават изследванията в тази посока с разработването на препарат за лечение на алопеция на основата на синтетичен аромат на сандалово дърво.