Миенето на съдове удължава живота, сочат резултати от проучване, проведено от голям международен екип от специалисти, обнародвани от The BMJ.

Според препоръките на Световната здравна организация (СЗО), за да се поддържа добро здраве, в ежедневието на хората на възраст от 18 до 64 години трябва да присъстват поне 150 минути умерена физическа активност или 75 минути интензивна физическа активност за седмица.

Тези препоръки обаче са много относителни, тъй като се основават на собствени доклади на хората за тяхната дейност, което не е достоверно, отбелязват авторите на новото проучване. Затова те се заели да определят какво физическо натоварване и с каква интензивност е необходимо на хората, за да се предпазят от хронични заболявания и преждевременна смърт. За тази цел учените, ръководени от професор Улф Екелунд, специалист по спортна медицина в Норвежкия институт за обществено здраве използвали различен, по-точен метод.

Те анализирали данни от осем други проучвания, посветени на изясняване на връзките между физическата активност, заседналия начин на живот и риска от ранна смърт. Нивото на активност на участниците (колко време прекарват на ден в движение и колко са неподвижни) и нивото на натоварване били оценявани не според техните думи, а с използването на акселерометри - специални устройства, монтирани на китката.

Почти 36 и половина хиляди души и от двата пола, на средна възраст 62 години взели участие в проучванията. Наблюденията на участниците продължили около шест години, през което време над две хиляди от тях починали по различни причини.

Рискът от смърт значително намалява в резултат на всяко ниво на физическа активност, независимо от нейната интензивност, установил екипът на Екелунд. Установено било още, че този риск рязко спада след като нивото на активност достигне 300 минути (пет часа) на ден с много ниска интензивност (например, бавно ходене или миене на чинии) или около 24 минути на ден с умерено интензивна дейност (например бързо ходене),

В сравнение с пълната липса на движение или минималното му количество, достигането до това ниво намалява наполовина риска от преждевременна смърт. В същото време поне девет часа и половина, прекарани в седнало или легнало положение, значително увеличават този риск, а всеки допълнителен час в тишина само влошава ситуацията, коментират учените.

Нашите открития потвърждават истинността на поговорката„ Да правиш поне нещо е по-добре, отколкото да не правиш нищо “, казва Шарлот Едуардсън от университета в Лестър, Великобритания.

Ако не сте в състояние да постигнете препоръчваното от СЗО ниво на умерена физическа активност, просто се опитвайте да бъдете на краката си през повечето време на деня и това ще ви е от полза. С една дума, да седите по-малко и да се движите все по-често, препоръчват експертите.