През живота си човек се мести средно около 5 пъти. Това е доста тежко изпитание – по-тежко и от развода, уверяват специалистите. А учени от университета в Ню Хемпшир установиха, че преместването има и своите плюсове. То помага да запомняме по-лесно ставащото с нас, пише The Daily Mail.

В изследването на американските учени участвали 1100 души над 65 години, които трябвало да разказват за петте най-запомнящи се събития в живота им, случили се между 40 и 60-та им година. Всяко събитие трябвало да продължава не повече от ден. А участниците описвали емоциите си, свързани с него.

Те трябвало да разказват и колко пъти до момента са се премествали и от къде за къде. 149 от участниците отговорили, че са се премествали в посочения период от време. А ако запомнящите се събития били разпределени във двете десетилетия, то около 13% от тях се случили до, по време и след пристигането и средно около 26%  в периода, когато хората вече били пристигнали.

На младини се случват много нови неща, затова ние помним толкова много събития, случващи се през това време, обясняват учените. Същият ефект произвеждат и промените в живота, в това число и преместванията, смятат те.