Медът бе признат за най-полезният суперпродукт и от американските учени. Само една лъжичка мед дневно е достатъчна, за да подобри здравето ви, тъй като медът притежава свойства на мощен антиоксидант и помага на тялото да се избави от токсините, твърдят те.

Медът притежава и антибактериални свойства, позволяващи да подобрим състоянието на кожата. Той се препоръчва и на отслабващите, тъй като захарта в него се различава от захарта в другите сладки храни. Медът ускорява и метаболизма и с това помага за смъкването на килограми. Той помага и за понижаване нивото на холестерола.

Медът прочиства кръвоносните съдове. Природната захар – трехалоза, съдържаща се в меда, може да предотврати сърдечни пристъпи. Въпросната захар активира белтъка TFEB, който кара имунните клетки – макрофаги, да отделят мастните отлагания от артериите. Както показали експерименти с мишки, трехалозата понижава обема на тези отлагания с до 30%.

Тоест реално намалява рискът от атеросклероза, заради който артериите губят еластичността си, кръвното се повишава, развиват се сериозни сърдечни проблеми и се появяват сърдечни пристъпи.

Обикновено при атеросклероза макрофагите не са способни да почистват съдовете от отлагания, тъй като те се фокусират предимно върху възпалението в съдовете. На свой ред трехалозата не само усилва действието на макрофагите, но и заставя тези клетки да се държат съвсем по нов начин.

Освен в меда, трехалозата може да се открие и в гъбите, омарите и скаридите.