За разлика от въглехидратите, мазнините помагат за отслабване. Всички нови научни данни сочат, че хората, ограничаващи се от мазнини заради страх от затлъстяване, не само не постигат целта си, но лишават себе си от много предимства, които мазнините дават на здравето.

Докато тези, които ядат много мазнини и малко пречистени въглехидрати, като бял хляб и бял ориз например, отслабват успешно и се предпазват от редица болести.

През последните години и лекари, и диетолози са единодушни, че главен виновник за затлъстяването са не мазнините, а захарта и пречистените, бързи въглехидрати, пише в специална статия сайтът Business Insider.

Авторите на мащабно изследване по темата смятат, че действащите препоръки за хранене трябва спешно да бъдат преразгледани, като обосновават това в статия в списание The Lancet.

Канадски учени от Университета МакМастер анализирали информацията за храненето и здравето на над 135 хиляди души на възраст между 35 и 70 години от осемнайсет страни по света. Анализът показал, че ниското съдържание на мазнини и високото – на въглехидрати в храната води до ранна смърт и повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Докато обратната пропорция е с противоположни последствия. Тези данни се потвърждават от редица други научни изследвания.

Мазнините са жизнено необходими за нормалното функциониране на организма. Те са важни за строителството на клетъчните мембрани, за нормалното съсирване на кръвта и работата на мускулите, за пълноценното усвояване на витамините и минералите, постъпващи с храната.

Не всички мазнини обаче, са еднакво полезни. Учените съветват да включваме в храната си повече източници на висококачествени моно- и полиненаситени мазнини, като орехите, авокадото, зехтинът и мазната морска риба.