Тази оценка включва предотвратяването на приблизително 170 смъртни случая от коронарна болест на сърцето годишно.

Ползите за здравето зависят от вида на рибата, която консумираме, както и от възрастта и пола на хората, чиято диета се променя, казват диетолозите, според които максималната полза се наблюдава при мъжете на възраст над 50 години и при жените в детеродна възраст.

Храненето само на мазни риби, като херинга и скумрия например, или смес от мазни и постни риби, като камбала и полък, носи най-големи ползи за здравето, докато яденето само на постни риби няма такъв голям ефект. Това се дължи на фактът, че мазната риба съдържа по-голямо количество полезни мастни киселини.

От друга страна, изчисленията показват значително влошаване на здравето, ако рибата тон е единственият вид риба в храната, тя съдържа малко полезни мастни киселини и може да е с висока концентрация на живак. Влошаване на здравето се наблюдава особено при жените в детеродна възраст, тъй като консумацията на риба с висока концентрация на живак може да увреди развитието на мозъка на бебето.

Рибата е важен източник на полезни мастни киселини и витамин D, но може да съдържа и потенциално вредни вещества като метил живак. Червените и преработени меса допринасят за консумацията на наситени мазнини в диетата и са свързани с развитието на различни видове рак, но в същото време червеното месо е важен източник на диетично желязо. Затова заменянето на червено и преработено говеждо месо с риба в храната може да окаже въздействие върху човешкото здраве, съветват специалистите.