Излишъкът на сол в храната предизвиква възпалителна реакция в организма, в резултат на която се нарушава нормалната дейност на главния мозък, сочат резултати от изследване на американски биохимици от Корнелския университет, публикувани в списание Nature Neuroscience.

До момента беше известно, че прекомерната употреба на сол повишава риска от нарушения в мозъчното кръвообращение и деменция. Но какво точно се случва в организма, учените не бяха установили.

В това последно изследване станало ясно, че излишъкът от сол задвижва цяла каскада от биохимични реакции, резултатът от които е недостатъчното снабдяване на главния мозък с кислород и нарушение на работата на невроните.

Учените провели експеримент с лабораторни мишки, които държали на диета с високо съдържание на сол. Така установили, че такова хранене предизвиква възпалителна реакция в червата, където се активизират имунните клетки TH17. В резултат в кръвта на мишките рязко се повишило нивото на субстанцията IL-17, изработвана от клетките TH17.

На свой ред циркулиращата в кръвта TH17 увредила клетъчния слой вътре в кръвоносните съдове (ендотелиалните клетки). Заради това клетките на ендотелия започнали по-зле да се справят с производството на азотен оксид, от който зависят и тонуса, и проводимостта на кръвоносните съдове.

В резултат намаляло кръвоснабдяването на главния мозък, тоест мозъкът започнал да се снабдява по-зле с кислород, което влошавало функциите му. Само за три месеца мишките развили деменция, разказва ръководителят на изследването Константино Ядекола. Изменило се поведението на животните и се влошила паметта им.

А когато храната на мишките била нормализирана, съкращавайки нивото на солта, поведението им много скоро се върнало в нормите. Ядекола предполага, че аналогични процеси стават и в човешкия организъм – любовта към соленото постепенно води към деменция, но промяната в образа на живот чрез намаляване обема на сол в храната, може да подобри мозъчната дейност.