Въпреки че понятието „антираков продукт“ е много произволно, научно е доказано, че някои храни намаляват вероятността от злокачествени тумори. Списъкът на тези продукти се оглавява от чесънът, който според различни източници предпазва от рак на кожата, дебелото черво и белите дробове.

В ново проучване американски експерти от Университета в Бъфало решили да изпробват антитуморният ефект на чесъна върху рака на гърдата. Оценката била проведена сред пуерториканските жени. Изборът за тази група не бил случаен: повечето от традиционните ястия в Пуерто Рико се приготвяли с чесън и лук и дори имало специална подправка (софрито), която включва и двете горепосочени съставки.

Когато учените сравнили хранителните навици на 314 пациенти с рак на гърдата и 346 здрави жени, се оказало, че има връзка между употребата на софрито и вероятността от развитие на злокачествен тумор. Тези, които яли софрито повече от веднъж на ден, били с 67% по-малка вероятност да се разболеят от рак на гърдата, отколкото другите, които изобщо не са го яли. Лукът и чесънът са богати на флавоноли и органо-сярни съединения, които очевидно осигуряват защита срещу рака, коментират авторите на изследването.