Защо след няколко часа в тъмния киносалон ни е по-трудно да открием колата си на паркинга? Оказва се, че продължителното пребиваване в условия на оскъдно осветление можа значително да повлияе на работата на мозъка, отговарят американски учени от Мичиганския университет, които проучили влиянието на слабата светлина върху поведението на плъхове. Начинът на живот на опитните животни е близък до хората – спят нощем, а денем бодърстват.

Учените държали плъховете четири седмици на оскъдна светлина. Това довело дотам, че обемът на хипокампа им – областта на мозъка, свързана с паметта и обучението, намалял с 30%. В резултат животните започнали по-трудно да изпълняват пространствената задача, с която били запознати добре преди експеримента.

Когато върнали животните за кратко време в условия на ярка светлина, техният навик за пространствено ориентиране бързо се възстановил. Анализът показал, че за временното понижение на активността на хипокампа е виновно ниското ниво на определен пептид, осигуряващ взаимодействието между невроните в тази област на мозъка.

Сега учените изследват възможността директно да манипулират този пептид и групата неврони в хипокампа, за да успеят да подобрят когнитивните функции при възрастните хора с нарушено зрение.