Лошото време може да повлияе не само на настроението, но и на усещането за болка, което се чувства много по-силно в дни с висока влажност и силни ветрове. Това съобщават изследователи от Обединеното кралство, чиято публикация се появи в списанието NPJ Digital Medicine.

Много хора, позовавайки се на личен опит, могат да съобщят, че при лошо време - влажно, мокро и студено, тялото боли по-често и по-интензивно. Повечето лекари казват, че влиянието на времето върху благосъстоянието често е просто следствие от хипохондрия и подозрителност.

Британски изследователи от Манчестърския университет пишат в статия, че лошото време наистина може да влоши възприемането на болка при хора с хронични разстройства, като артрит например.

В продължение на 15 месеца 2600 участници в експеримента им от цяла Великобритания използвали специално приложение, за да записват интензивността на болката си. Тези данни се сверявали с местоположението на хората и метеорологичните условия в дадения момент.

Така учените са установили, че в дните с висока влажност, ниско въздушно налягане и силни ветрове болката, възприемана от хората, се засилвала. Тази връзка между времето и болковия синдром се запазила и в случаите, когато изследователите вземали предвид и фактори като настроението и физическата активност на участниците.