Увеличаването броя на диабетиците в света е свързано не само с епидемията от затлъстяване, защото фактите доказаха, че зад 14% от случаите стои лошата околна среда, обявиха американски учени от Вашингтонския университет. Изводът им е направен на основата на статистика в страни, където затлъстяването и наднорменото тегло не са особено разпространени. Към такива страни спадат Папуа-Нова Гвинея и редица африкански държави.

Учените установили, че диабетът може да се появи и при относително ниски концентрации на вредни вещества във въздуха, надвишаващи 2,4 микрограма на кубически метър. Ако този показател обаче е повишен с 4-5 пъти, живеещите в съответния регион хора вече страдат с 21% по-често от диабет в сравнение с другите, които не са изпитвали влиянието на лошата околна среда, се казва в отчета на специалистите.

Само шепа орехи през деня обаче, може да намали риска от диабет тип 2 почти наполовина, съобщава The Daily Mail, позовавайки се на изследване на учени от Калифорнийския университет сред 34000 възрастни американци. Те употребявали средно по половин супена лъжица орехи дневно. А удвояването на тази порция довело до намаляване на разпространението на диабета с 47%! Орехите влияят позитивно и на когнитивните функции и работата на сърцето, припомнят учените.