Лицевите опори пазят от сърдечни заболявания, сочат резултати от изследване на американски учени от Харвардския университет и италианските им колеги от Болонския университет. Резултатите, публикувани в списание JAMA Network Open сочат, че при мъжете, способни да направят над 40 лицеви опори подред, рискът от сърдечно-съдови заболявания е намален с 96%!

Учените анализирали медицинските данни за над хиляда физически активни мъже на средна възраст 39 години. Данните са събирани в продължение на 10 години – от 2000 до 2010 година. На старта на изследването всички участници демонстрирали способността си да правят лицеви упори и упражнения на бягащата пътека. След това всеки от тях веднъж годишно минавал през медицински изследвания и тестване на физическите му способности.

През десетгодишния период у 37 от участниците били открити едни или други сърдечно-съдови заболявания. Изчисленията показали, че при мъжете, които в началото на изследването показали способност да правят над 40 лицеви опори наведнъж, развитието на сърдечно-съдови заболявания било с 96% по-ниско отколкото при другите, които правели упражненията по-малко от десет пъти.

Правенето на лицеви опори намалявало на риска от сърдечно-съдови заболявания много по-силно от аеробна издръжливост (способността продължително да издържат натоварването на бягащата пътека).

Получените данни говорят за това колко броя лицеви опори може да направи мъжът, за да прецени напълно риска от появата на сърдечно-съдови заболявания в близките години. Това е прост, достъпен и ефективен начин, смята д-р Джъстин Янг от изследователския екип.

Но тъй като изследването е било върху физически здрави мъже в активна възраст, то не може да се съотнесе към жените, както и към по-възрастните мъже, поясняват учените.