Ако включите в менюто си повече зеленолистни зеленчуци, ще намалите риска от развитие на мастно чернодробно заболяване (стеатоза), установили учени от Каролинския институт. Те доказали, че употребата на по-голямо количество нитрати може да намали натрупването на мазнини в черния дроб.

По време на експеримента учените хранели опитни мишки с продукти с високо съдържание на мазнини и въглехидрати. Въпреки нездравословната храна, добавките с нитрати им позволявали да намалят концентрацията на мазнини в черния дроб. А едновременно с това се понижавало и кръвното, изравнявало се и съотношението между инсулина и захарта при животните с признаци за диабет тип 2.

Окислителният стрес предизвиква нарушения в сигналната активност на азотния оксид, което оказва пагубно влияние върху кардиометаболитните функции. Това било установено и преди, но сега вече учените открили и друг важен фактор. По-голямото количество нитрати в храната може да превърне азотния оксид в тялото в други биологично активни видове азот. Експертите съветват да употребяваме минимум 200 грама листни зеленчуци дневно, за да постигнем положителен ефект.