Първите клинични изпитания на препарат против стареене ще се проведат в Япония през юли 2016. В резултат на съвместните усилия на учени от Вашингтонския университет и университета Кейо в Япония е създаден революционен „елексир на младостта“, който ще може да удължава човешкия живот. С новия препарат жените ще могат без проблем да доживеят до сто години, а мъжете – до осемдесет, уверяват учените.

Преди да бъде проверена безопасността и ефективността на препарата против стареене върху хора, учените трябва да получат разрешението на Комитета по етика на изследванията в университета Кейо. В случай, че отговорът е положителен, учените ще въведат мононуклеотид никотинамид (NMN) 10 на здрави доброволци.

Как препаратът NMN забавя стареенето?

Изпитанията върху животни под ръководството на геронтолога от Вашингтонския университет Синитиро Имаи показали, че NMN помага за значителното забавяне на процесите на стареене за сметка на активация на гени, отговорни за изработването на „подмладяващия“ белтък сиртуин. Този белтък, наречен от учените „елексир на младостта“ успял да отсрочи възрастовите изменения, нарушенията в метаболизма и влошаването на зрението при лабораторните мишки.

Повишената концентрация на сиртуин в областта на мозъка действа върху организма така, както и нискокалоричната диета. С тази разлика само, че опитните мишки успели да ядат каквото си искат и когато си искат, без риск от затлъстяване или сърдечни проблеми.

NMN повлиял не само на метаболизма на лабораторните животни, но и на редица други физиологични и поведенчески особености:

Мишките станали по-активни;

Мускулният тонус и качеството на съня им се подобрили;

Повишила се съпротивляемостта им към онкологични заболявания.

След въвеждането на професор NMN продължителността на живота при мишките самки се увеличила с 16%, а при самците – с 9%, разказва проф. Имаи. Ако тези показатели се съпоставят към човешката възраст, то жените без проблем ще доживяват до сто, а мъжете  до осемдесет години, казва той.

И важното е, че това ще става без никакви диети и фанатично спазване на правилата за здравословен начин на живот!

Потвърждавайки връзката на белтъка сиртуин с процесите на стареене, екипът на проф. Имай решил да провери как веществото NMN ще се отрази на функциите на организма и продължителността на живота на хората. Ако препаратът се окаже безопасен, мечтата на човечеството за елексир на младостта най-накрая ще се сбъдне!