Оказва се, че чувството за сам може да се намали и канадски учени от Университета в Западно Онтарио разказват как да го направим. Те открили, че при човек, който се срамува или се чувства виновен, се повишава телесната температура. За да намали остротата на усещанията е достатъчно да изпием само… чаша студена вода! – това познато ли ви е като съвет?

Идеята на научната разработка, посветена на това каква физическа реакция на организма се предоставя на срама, принадлежи на специалиста по социална психология Джеф Ротман от споменатия университет. По време на един от опитите участниците трябвало да си спомнят някоя ситуация, свързана със съжалението за това, което са направили – например гневно писмо до някого – съжаление за действие. Хората от другата група отбелязвали нещо, което не са направили – не са постъпили в колеж или нещо още по-амбициозно – съжаление за бездействие. След това всички те трябвало да опишат какви емоции са изпитвали по време на спомените.

Оказало се, че хората от първата група са изпитвали смущение, разкаяние, срам и чувство за вина. Тези емоции обикновено се съпровождат от изчервяване, което на свой ред е тясно свързано с усещането за топлина и загряване на тялото. След този опит участниците трябвало да пият горещи и студени напитки, като кафе, горещ шоколад, лате с лед, сладолед, студен чай. Хората, които изпитвали срам и смущение, по-често избирали студени напитки. А коментарът на Джеф Ротман е, че заради своите емоции  хората усещали, че им е прекалено горещо и явно се опитвали да се разхладят.

Как студът помага за отслабване на чувството за вина? За изясняването на това учените предложили на участниците виртуална ситуация, в която инвестирали акции в някой компании. Когато цената на акциите падала, участниците изпитвали съжаление. На следващия етап от експеримента те трябвало да изгледат реклама на круиз – на Карибите или на студената Аляска.

В последния вариант негативните усещания от неправилните решения не били толкова силни. А Джеф Ротман резюмирал, че емоционалното и физическо състояние на човек са тясно свързани и може да използват тази връзка, за да регулират чувствата, които изпитват. Ако някой се срамува, той може да изпие чаша студена вода и да му стане по-леко, и обратното - ако човек не само е смутен, но се намира и в горещо помещение, ще му стане още по-зле.

Резултатите от изследването са приложими. Например в маркетинга - в бутиците или други магазини с високи цени, чиято покупка може да предизвика съжаление след това.

Резултатите са публикувани в списание Consumer Psychology.