Бленуваното подмладяващо вещество все пак съществува. Само че то бе открито не там и не така, както се очакваше.

Предварителните изследвания върху мишки и маймуни вече са показали положителни ефекти на тази „панацея против стареене“, се съобщава в списание Targeted Oncology, където учените обясняват, че препаратът, разработен за лечение на рак, премахва признаците за стареене. Това, разбира се, засега е показано само в експериментите с животни – лекарството давало резултати при кучета, маймуни и мишки. Препаратът, примерно успявал да удължи живота на мишките средно с 60%.

Става дума за рапамицинът, който се приема от онкоболни и при пациенти след трансплантация. Тестовете върху маймуни доказали, че този препарат е напълно безопасен, така че в един момент може да стане и лек за забавяне на стареенето и при хората.

Неотдавна преминаха лечение с рапамицин и две възрастни кучета, които до момента вече не можели да се движат. Сега животните придобили жизнени сили и отново могат да бягат и играят със стопаните си.

Предстои все още препаратът да премине много изпитания и модификации. Като при всеки медикамент и тук се наблюдават странични ефекти -  диабет, инфекции и много други. Така че дори и ако тестовете върху животни се окажат напълно успешни, няма никаква гаранция, че препаратът ще е също толкова ефективен и за хората.