Революционен метод с използване на генетично модифицирани имунни клетки (Т-лимфоцити) позволил да бъдат въведени в ремисия над 90% от неизлечимо болни пациенти в терминален стадий на левкоза.

На среща на върха на Американскита асоциация за съдействие и развитие на науките във Вашингтон изследователите съобщили, че Т-клетъчната терапия е дала изключителни резултати още по време на първите клинични изпитания. При няколко пациенти, които по диагноза на лекарите имали от 2 до 5 месеца живот, били открити подобрения, като при 94% от участниците с отсра лимфобластна левкоза изчезнали всички признаци на заболяването. При пациентите с други видове рак на кръвта подобрения имало при 80% от случаите, а голяма част от болните били въведени в пълна ремисия.

Това е безпрецедентен случай в медицината, заявява проф. Ртенли Ридъл, един от ръководителите на изследването. Новата терапия помогна на тези пациенти, на които други методи на лечение не действаха. При тях не установихме никакви признаци на левкемия, макар че използвахме много точни технологии за диагностика.

Не съм срещала такива показатели на ремисии през последните 15 години на изследвания, казва Киара Бонини, хематолог от университета Сан Рафаел в Милано. Истинска революция е това, че Т-клетките се явяват живо лекарство и потенциално могат да се съхраняват в организма ни в продължение на целия живот, допълва тя.

Засега изпитания се правят само върху болни от някои левкози. На учените предстои да разберат колко врем те ще останат в състояние на ремисия. Раковите клетки често могат да останат незабелязани за защитните сили на организма, или просто да потискат имунните клетки.  

Т-клетъчната терапия често се разглежда като крайна мярка, защото препрограмирането на имунната система може да доведе до опасни последици. В случая при 20% от пациентите започнали треска, хипотония и neurotoxicosis, а две от болните починали. Учените отбелязват, че не всички участници в новите изследвания са се повлиявали от лечението с химиотерапевтични препарати.

Кога ще може разработката да излезе от рамките на ограничените клинични изпитания, учените все още не могат да кажат. Както химиотерапията и радиотерапията, имунотерапията на рака не може да спаси всички, казва проф. Радъл. Този метод обаче може да стане основа за лечение на опасното заболяване, вярва ученият.