Срокът на годност е периодът, през който производителят гарантира 90% от ефективността на лекарството и е очевидно, че фармацевтичните фирми не са много мотивирани да го разширят.

В САЩ бе установено, че 88% от 122 лекарства (3 005 тествани партиди) са имали 90% ефективност една година след изтичане на срокът им на годност.

В друго проучване през 2012 г. били оценени опакованите лекарства, които чиито срокове изтекли преди 28-40 години. Установено било, че 12 от 14-те съединения запазват 90% ефективност, включително кодеин, хидрокодон и ацетаминофен. Аспиринът обаче не е преминал този тест.

По-късно било установено, че инжекционният адреналин запазва стерилността си в продължение на 2,5 години след изтичане срока на годност. Това може да показва нетоксичност, но не и ефективността на лекарството.

При проучването на 40 EpiPen било установено, че за 50 месеца след изтичане срока на валидност всички инжекции остават 80% от концентрацията на активното вещество (и повече). Ето защо лекарите заключават, че е по-добре да имате под ръка лекарство с изтекъл срок, отколкото нищо.

Важна информация, но, за съжаление, констатациите на американските учени не могат да бъдат прехвърлени на българските препарати. Затова не препоръчваме употребата на лекарства, чийто срок на годност е изтекъл без да сте се допитали до специалист.